Facebook - Oratorij.net

Kdo je oratorijski animator?

DESET ANIMATORSKIH ZAPOVEDI

1. Animator služi Bogu, mladim in sebi.
2. Animator je ustvarjalen.
3. Animator živi, kar govori.
4. Animator je navdušen in navdušuje.
5. Animator je odgovoren.
6. Animator kaže do vseh mladih enak odnos.
7. Animator je prilagodljiv.
8. Animator je požrtvovalen.
9. Animator spoštuje soanimatorja in njegovo delo.
10. Animator sam in skupaj z drugimi ovrednoti svoje delo.

Oratorijski animatorji so prav posebna skupinica zagnancev, ki vsako leto skrbno pripravijo oratorij za otroke, poleg tega pa na različne druge načine sodelujejo pri življenju župnijske skupnosti. Lahko rečemo, da so animatorji tisti, ki dajejo dušo (anima = duša). V večini so to srednješolci, študentje, v zadnjem času pa tudi mladi po prejemu sv. birme in tudi odrasli. Animatorji znajo marsikatero stvar; znajo igrati kitaro in peti najbolj zanimive pesmice ob tem, ko lahko s teboj igrajo nogomet; znajo pripraviti odlično delavnico, ter biti zelo zbrani pri molitvi.... So navdušeni in so vedno radi z otroki. Vendar je najbolj značilno to, da so kot Jezusovi učenci zgledni kristjani in neustrašeni pričevalci njegovega evangelija.

Konec koncev pa so animatorji ljudje, ki jim ni vseeno, kako današnji otroci preživljajo počitnice. Če se čutiš nagovorjenega, si tudi ti vabljen, da se jim pridružiš.

ANIMATOR = SPREMINJATI SVET

Poletje mi ne pripiše le asociacij, kot so morje, hribolazenje, počitniško delo, potovanje, ampak me spomni tudi na to, da je čas za oratorij. Čas, ki ga posvetim animatorjem, otrokom pa tudi njihovim staršem in seveda Kolegu tam zgoraj.

Otroci in njihov vrišč, igre, bansi, packanje na delavnicah, petje in ples, vodne igre, ki so postale nepogrešljiv element oratorija, objemi, veselje in ure prijetne utrujenosti so stvari, ki obarvajo dneve oratorija. Letos se je temu pridružil tudi pohod v naravi in piknik s čevapčiči in rojstnodnevno torto.

Gor sem zrasla z oratorijem! Del mojega življenja je že od štirinajstega leta dalje. Uf, že kar 9 let me oblikuje (torej za naslednje leto spečem torto. Včasih, kot animatorka in tista, ki se uči od starejših in izkušenih, danes, kot voditeljica in tista, ki se trudi skrbeti tudi za animatorje.

Biti oratorijski animator je čudovito! Biti oratorijski animator pomeni (raz)dajati, (raz)dajati in še enkrat (raz)dajati in vsaj še enkrat toliko prejemati.  Biti oratorijski animator zagotovo pomeni spreminjati svet na bolje … Kapljica na kapljico in nekoč nastane morje. Biti oratorijski voditelj pa … večno novi (dragocen) izziv.

blog Alison Kogoj