Facebook - Oratorij.net

Dan na oratoriju

Zbiranje
Dvig zastave
Molitev
Zgodba
Kateheze
Delavnice
Velika igra

Tema Oratorija 2018 bo …

Brinjeva gora, 6. - 8. 9. 2017

… FRIDERIK BARAGA! Tako so prvi izvedeli aktivni člani Združenja animatorjev Oratorija (ZAO) ta vikend na skupnem druženju in načrtovanju, kaj kmalu za njimi pa še vsi ostali oratorijski animatorji širom Slovenije.

Na Brinjevi gori pri Zrečah je pretekli konec tedna potekal t. i. Vikend ZAO, ki ga izvršni in škofijski odbori ZAO vsako leto izkoristimo za skupno druženje, povezovanje, učenje in načrtovanje.

Petek je minil v znamenju uradnega razkritja glavne osebnosti Oratorija 2018, ki je potekalo v obliki velike igre, v kateri so se udeleženci vživeli v indijanska plemena. Friderik Baraga je bil namreč veliki misijonar in škof med Indijanci Severne Amerike 19. stoletja. Bil je duhovnik, sodobnik Antona Martina Slomška, Franceta Prešerna in Janeza Boska, ki je kot kaplan v Metliki doživel močan klic k misijonarjenju med Indijanci. Pa je vzel pot pod noge in šel. Kljub dolgim ledenim zimam severa ZDA svoje odločitve ni nikoli obžaloval, saj je veselo blagovest ponesel tisočim Indijancev. Prizadeval pa si je tudi za njihovo kvalitetnejše življenje in se boril proti nepoštenim trgovcem, ki so jih izkoriščali.

Baragovo življenje smo nadalje spoznavali v soboto dopoldne, poleg tega pa smo začutili tudi nekaj utripa iz mednarodnega srečanja mladih Confronto 2017, ki je potekalo v don Boskovem duhu poleti v Italiji.

Po kosilu smo lepo vreme izkoristili za ogled dveh bližnjih cerkva in čudovitih razgledov z Brinjeve gore. Sledilo pa je načrtovanje škofijskih odborov za prihodnje leto.

Poseben sklop dela smo namenili pomembnemu področju, v katerega do zdaj še nismo uspeli obširneje zagristi: duhovnosti oratorijskih animatorjev. S pomočjo rezultatov ankete med voditelji smo identificirali glavne ovire in iskali možne rešitve. Ob tem smo spoznali, da je to področje še obširnejše in zahtevnejše, kot smo si morda predstavljali. :) Odločili smo se, da mu bomo posvetili še več pozornosti.

Soboto smo zaključili tako, da smo se drug drugega poskušali čim bolj izogibati! Ampak brez skrbi, vse je bilo v sklopu odličnega veselega večera …

Nedeljsko dopoldne so nas čakale še malce bolj uradniške dolžnosti. Spregovorili smo o nekaterih načinih delovanja ZAO, nato pa izvedli volitve za dve funkciji v izvršnem odboru. Nova podpredsednica je postala Laura Raspor, za blagajnika pa smo ponovno izvolili Dominika Žnidaršiča za še en dvoletni mandat.

Tilen Mlakar